Het pastoraat Het pastoraat

Hoeveel kritiek mensen misschien ook op de kerk hebben, vaak gaat de deur toch open voor een bezoek namens de kerk. Het unieke van het kerkelijk pastoraat is, dat wij de mensen thuis – in hun veilige omgeving – kunnen ontmoeten. Het initiatief ligt bij de pastor, de keuze om deze al dan niet binnen te laten ligt bij de te bezoeken persoon.

We kunnen onderscheid maken tussen drie soorten bezoekwerk, met ieder hun eigen accent:
◦ Pastoraal bezoekwerk: predikant en ouderlingen; geloof en leven.
◦ Diaconaal bezoekwerk: diakenen; sociaal-maatschappelijke omstandigheden.
◦ Sociaal bezoekwerk: bezoekdienst, verjaardagfonds; contact en gemeenschap bevorderen.

Deze drie vormen van bezoekwerk overlappen elkaar. Een pastoraal bezoek kan niet zonder een sociale of diaconale insteek. Maar we zien hier wel het eigene van de diverse bezoeken die in de gemeente afgelegd worden.

Geen dienst
datum en tijdstip 05-04-2020 om 10.00 uur

Witte donderdag en Heilig Avondmaal
datum en tijdstip 09-04-2020 om 19.30 uur